FATF و فهم مشترك از ضرورتهاي حياتي
FATF و فهم مشترك از ضرورتهاي حياتي رسيدگي مجلس به ايرادات شوراي نگهبان از لايحه CFT و رأي روز گذشته مجلس با وجود همه مخالفتها و موانع آشكار و پنهان اگر چه گام بسيار مهمي محسوب ميشود، اما قطعاً آخرين گام نبود. به دليل فعاليتهاي گسترده مخالفان در سطح ملي و فضاسازي قابل توجه عليه موافقان و همين طور محتواي اين لايحه، انتظار طيف مخالفان لايحه روزنامه ايران نوشت: رسيدگي مجلس به ايرادات شوراي نگهبان از لايحه CFT و رأي روز گذشته مجلس با وجود همه مخالفتها و موانع آشكار و پنهان اگر چه گام بسيار مهمي محسوب ميشود، اما قطعاً آخرين گام نبود. به دليل فعاليتهاي گسترده مخالفان در سطح ملي و فضاسازي قابل توجه عليه موافقان و همين طور محتواي اين لايحه، انتظار طيف مخالفان لايحه ياد شده عدم تصويب آن در مجلس بود. اما آنچه روز گذشته در مجلس رخ داد تجلي همت و اراده موافقان به دليل انگيزه گسست ناپذير آنها درخصوص منافع ملي كشور بود.
جد و جهد مخالفان البته محدود به كف خيابان و فضاي مجازي نبود و متأسفانه در اتفاقي نادر پاي مراجع تقليد را به موضوع FATF و لايحه CFT باز كردند و حتي تا مرز صدور فتوا عليه موضوع FATF توسط يكي از مراجع پيش رفتند. تلاش آنها براي ورود مستقيم اين موضوع، اما با درايت حكيمانه رهبر معظم انقلاب و تأكيد بر لزوم رعايت قانون (رسيدگي به اين لوايح در مسير معمول قانوني) و اصرار بر صلاحيت مجلس شوراي اسلامي براي قانونگذاري ناكام ماند و نتوانستند از رهبري انقلاب هزينه كنند.
همه گزارشهاي مقامات ارشد كشور همچون مقامات وزارت خارجه، بانك مركزي، وزارت اقتصاد و همچنين مديران بانكها و مقامات وزارت اطلاعات حاكي از تحولات منفي در حوزه تعاملات پولي و بانكي ايران با ساير كشورها بويژه در شرايط تحريمي بود كه اين مهم را با عدم تصويب لوايح ياد شده قابل عميقتر شدن تا قطع كامل روابط بانكي ايران با همه كشورها و از جمله همسايگان و دوستانمان اعلام ميكردند.
فهم واقعبينانه از شرايط بينالمللي و موقعيت ايران در اين برهه حساس ايجاب ميكرد كه نسبت به CFT نيز نگاهي كاربردي و واقعبينانه اعمال ميشد تا با تسهيل فضاي ديپلماسي امكان مانور در چارچوب كنوانسيونهاي بينالمللي نيز براي ايران فراهم شود و بهرهبرداري از ساختار برجام را (حتي بدون امريكا) براي كشورمان ممكن سازد. اگر برجام توانست موانع حقوقي پيش روي ايران را رفع كند، با خروج امريكا از برجام و تحولات ناظر به آن، چون ايجاد كانال SPV به عنوان مدل جايگزين سوئيفت فقط در فضايي باز براي ما امكانپذير است و اين فضا با الحاق كشورمان به CFT فراهم خواهد شد.
قابل پيشبيني است كه مدل فضاسازي مخالفان براي تأثيرگذاري بر رأي مجموعههاي صاحب تأثير تغيير يابد و از هتاكي گسترده و اتهامات كور عليه نمايندگان به سمت لابيهاي گسترده با اعضاي مجمع تشخيص مصلحت نظام حركت كند.
در روزهاي آينده تلاش مخالفان بعد از نااميدي از مراجع محترم تقليد و تحريك مذهبي موافقان بر مذاكرات توجيهي و اقناعي با اعضاي مجمع متمركز خواهد شد، اما اين مهم نيز به دليل زير خنثي و بي اثر خواهد شد؛ درك واقعبينانه از شرايط كشور و برداشت صحيح از وضعيت كشورمان در عرصه بينالمللي، مجمع تشخيص مصلحت نظام را بيش از هر زمان ديگري به سوي اعمال مصلحت نظام به نفع مردم و حل مشكلات كشور رهنمود خواهد ساخت و همچنان كه در موارد مختلف و مشابه علي رغم ايرادات شوراي نگهبان بر برخي مصوبات مجلس، اين مجمع نظر مجلس را براي برون رفت از بنبستهاي مختلف مورد تصميم قرار داده اكنون نيز مصالح عاليه كشور در مسير منافع عمومي ضرورتي آشكار را در موضوع FATF پيش روي اعضاي محترم اين مجموعه ميگذارد.
برچسب: